Σφραγίσματα

Το σφράγισμα είναι η θεραπεία της τερηδόνας, η έμφραξη (το κλείσιμο) της κοιλότητας που έχει δημιουργήσει η τερηδόνα σε κάποιο δόντι.

Τα οδονιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στα σφραγίσματα (εμφράξεις) είναι κυρίως το αμάλγαμα και οι ρητίνες.

Το αμάλγαμα και οι ρητίνες έχουν διαφορετικές ιδιότητες και εμφάνιση και ο οδοντίατρος, ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας, είναι σε θέση να επιλέξει το αμάλγαμα ή τις ρητίνες για να θεραπεύσει τα τερηδονισμένα δόντια, να κάνει δηλαδή σφραγίσματα στα “χαλασμένα” δόντια.

Αμάλγαμα

σφραγίσματα με αμάλγαμα

Τα γνωστά σε όλους μας ασημένια σφραγίσματα, αποτελούνται από ένα υλικό αποκαλούμενο αμάλγαμα το οποίο είναι ένα μίγμα ασημιού, κασσιτέρου, χαλκού και άλλων μετάλλων μαζί με υδράργυρο, ο οποίος δεσμεύει χημικά αυτά τα συστατικά σε μια ανθεκτικά και βιολογικά ανεκτή ουσία.

Ρητίνες – Λευκά σφραγίσματα

σφραγίσματα με ρητίνες

Οι οδοντιατρικοί ασθενείς αποκαλούν τα σφραγίσματα που έχουν γίνει με ρητίνες, “λευκά” σφραγίσματα. Οι ρητίνες είναι δημοφιλή εμφρακτικά υλικά γιατί ταιριάζουν με το χρώμα των δοντιών, αντίθετα από το αμάλγαμα.

Οι ρητίνες είναι επίσης ανθεκτικά και βιολογικά ανεκτά υλικά. Λόγω της άριστης εμφάνισης τους είναι το υλικό εκλογής σε σφραγίσματα σε μπροστινά δόντια, ενώ το αμάλγαμα χρησιμοποιείται κυρίως για σφραγίσματα σε πίσω δόντια.

Μοιραστείτε