10ο webinar 7ης ΥΠΕ, 13 Δεκ. 2023

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάνε οι εγγραφές για το 10ο webinar του κύκλου διαδικτυακών σεμιναρίων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα Webex

στις 13/12/2023 ώρα 13.00 – 14.30

με θέμα

«Μελλοντικές πολιτικές στην άσκηση της οδοντιατρικής προσανατολισμένες στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία»

και ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Ι. Τζούτζα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://7ypecrete.my.webex.com/weblink/register/r9dcc32d75176ece1e18c7659ea113548

Το σεμινάριο μοριοδοτείται με 1,5 Μόρια Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων (ΜΕΕΟ)  από το ΙΕΘΕ της ΕΟΟ.

Βιογραφικό Σημείωμα Ιωάννη Γ. Τζούτζα
Ομότ. Kαθηγητής  ΕΚΠΑ
Board Member of Council of European Dentists, Brussels.

Μετεκπαιδεύθηκε στις Η.Π.Α στα Οδοντιατρικά  Βιουλικά ,στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (U.S.C., Los Angeles, California) και θήτευσε σαν Visiting Professor. Μετείχε  επί 41  συνεχή  έτη σε όλες τις εκπαιδευτικές  δραστηριότητες του Εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής  σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει  δημοσιεύσει περισσότερες από 140  εργασίες σε Ελληνικά και ξένα  επιστημονικά περιοδικά.

Έχει συμμετάσχει σαν ομιλητής σε  μεγάλο αριθμό Ελληνικών & Διεθνών συνεδρίων, με περισσότερες από 440 παρουσιάσεις σε διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις Ελληνικές και Διεθνείς, όπως συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες μετεκπαιδευτικά μαθήματα κλπ. και τέσσερις  φορές σαν διδάσκων στο σύστημα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των Η.Π.Α, στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Είναι μέλος  πολλών επιστημονικών εταιρειών  και είναι Ιδρυτής  του μαθήματος Οργάνωση και Διαχείριση Οδοντιατρείου, του Γνωστικού Αντικειμένου Οδοντιατρική Επαγγελματική Πρακτική  που διδάσκεται στους τελειόφοιτους  της Οδοντιατρικής Σχολής  ΕΚΠΑ και Ιδρυτής της Σχολής Βοηθών  Οδοντιατρείου του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΕΚΠΑ. Διετέλεσε επί 23 χρόνια, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Διασποράς Λοιμώξεων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι  Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.  Σε Ευρωπαϊκό  επίπεδο –μεταξύ των άλλων – προεδρεύει της Ομάδας Εργασίας  με αντικείμενο  Patient Safety, Infection control and  Waste management,  του  Council of European Dentists και μέλος του Board of Directors.

Πληροφορίες για το webinar

Η  Οδοντιατρική είναι ένας ουσιαστικός τομέας της υγειονομικής περίθαλψης που εξυπηρετεί εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτισμένες Κοινωνίες γενικά. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες οδηγεί επίσης σε σημαντική παραγωγή απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων υλικών. Είναι  εξαιρετικά  σημαντικό -κατά συνέπεια- να  υπογραμμίζεται  η σημασία της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων στην Οδοντιατρική για τον μετριασμό των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεών της.

Ορισμένες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την Οδοντιατρική καλύπτονται ήδη και αντιμετωπίζονται από ειδική νομοθεσία και υποχρεώσεις όπως π.χ. η χρήση διαχωριστών αμαλγάματος. Ωστόσο, σε επίπεδο ΕΕ, έχει δοθεί μια νέα ώθηση για την ενίσχυση των υποχρεώσεων και των προτεραιοτήτων των ενδιαφερομένων σε σχέση με τη μείωση των αποβλήτων στο περιβάλλον.

Οι πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν τις προτάσεις για την Αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για τα αστικά λύματα, τον κανονισμό για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και για αναθεώρηση του καταλόγου των ρύπων των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων . Το καλοκαίρι του 2023 δημοσιεύθηκε επίσης μια αναθεώρηση του πλαισίου της ΕΕ για τα απόβλητα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαχείρισης αποβλήτων.

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης σημασίας και των εξελίξεων στη νομοθεσία της ΕΕ που σχετίζεται με τα απόβλητα, σκοπός της παρουσίασης είναι να  γίνει γνωστό και να διασφαλιστεί ότι το επάγγελμα του οδοντιάτρου συμμετέχει στη συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων με προληπτικό και έγκαιρο τρόπο, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ενδέχεται να επιβάλλουν περιορισμούς και προϋποθέσεις στο οδοντιατρείο. Παράλληλα,  πρέπει να διασφαλιστεί ότι το οδοντιατρικό επάγγελμα γνωστοποιεί με σαφήνεια τη δέσμευσή του να ακολουθεί περιβαλλοντικά πρότυπα για τα απόβλητα/ έχει λόγο στη θέσπιση μελλοντικών περιβαλλοντικών προτύπων και απαιτήσεων σε σχέση με τα απόβλητα και την ποιότητα  του νερού που χρησιμοποιείται ή αποβάλλεται από τις Οδοντιατρικές Μονάδες.

7η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μοιραστείτε