εγκύκλιος ιανουάριος 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)

ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19, 71 201 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΤΗΛ. 2810 283.635 – 2810 285.240, FAX: 2810 285.240

www.osi.gr – e-mail: [email protected]

Αριθμ. Πρωτ. 1127

Ηράκλειο 24/1/2012

 

Ε γ κ ύ κ λ ι ο ς

                   Προς όλα τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο σας εύχεται Καλή Χρονιά .

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία έκτακτη Γ. Συνέλευση στις 5/10/2011, το Δ.Σ. του Ο.Σ.Η. ακούραστα και σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ο. συνέχισε το συνδικαλιστικό αγώνα , με αποτελέσματα σημαντικά, αν λάβομε υπ΄όψη μας την οικονομική κρίση, μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, επόμενα μνημόνια και ότι αυτά συνεπάγονται.

Η παρούσα κατάσταση σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο δύσκολη, φόροι δυσβάστακτοι, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολόγητου, αντικειμενικά κριτήρια, εισφορά αλληλεγγύης.

Η πολιτεία άφωνη και άβουλη εκτελεί τις επιταγές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαμέσου των πολιτικών του υπαλλήλων, αποσιωπώντας ότι η Διεθνής Νομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εδώ και ένα αιώνα της παρέχει τη δυνατότητα να πει ένα νομιμότατο «ελάτε όταν έχω» στους δανειστές της, αλλά με την προϋπόθεση, το χρέος της μέσω των ομολόγων να υπάγεται στο ελληνικό και όχι στο οποιοδήποτε ξένο δίκαιο.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, μας επηρεάζουν άμεσα, διότι η ουσία του μνημονίου καταργεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Συνάδελφοι, παρακάτω ακολουθούν αναφορές που αφορούν το οδοντιατρικό επάγγελμα, για ενημέρωση σας.

Νόμος 3919/2011: Ο νόμος περί «απελευθέρωσης επαγγελμάτων», επιμένουμε δεν μας αφορά, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να εξαιρεθούμε για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή. Η Ε.Ο.Ο. έκανε προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της με αριθμό Υ3Β/ΓΠ/οικ/141283/21.12.2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης και αμφισβητεί τη νομιμότητα της.

Νόμος 4025/2011 από 1/1/2012: Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντιάτρων καθώς και τίτλου ειδικότητας, ορίζεται η Ε.Ο.Ο.  Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση  άδειας λειτουργίας οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου, ορίζεται ο κατά τόπους οδοντιατρικός σύλλογος.

Η Ε.Ο.Ο. μετά την αιφνιδιαστική αποστολή εγκυκλίου με ασαφείς αναφορές στις αρμοδιότητες που μας ανέθεταν ζήτησε και κατάφερε να πάρει τρίμηνη παράταση στην ισχύ του νόμου (Υ7/Γ11οικ.145276/30-12-2011), έως ότου εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις με την συμβολή της Ε.Ο.Ο., ώστε να αποσαφηνιστεί η διαδικασία. Έως τότε οι αιτήσεις θα συγκεντρώνονται στις Περιφερειακές ενότητες αλλά δεν θα εκδίδονται οι αντίστοιχες περιφερειακές πράξεις.

Ομόλογα: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετέτρεψε τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ σε ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς τη συγκατάθεση μας και χωρίς καν τη γνωστοποίηση στο Ταμείο μας. Η Ε.Ο.Ο. υπέβαλλε αναφορά στον Εισαγγελέα  Εφετών Αθηνών και ζητά την άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος και την εισαγωγή της υποθέσεως κατ΄άρθρο 29 Κ.Ποιν.Δ. στο Δικαστήριο των Εφετών και του ορισμού Εφέτου Ανακριτή. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με επιστολή του προς την Ε.Ο.Ο., πρότεινε να κατατεθεί αγωγή στο αστικό δικαστήριο, ώστε να διακόψουμε το χρόνο της παραγραφής και να εξασφαλίσουμε τυχόν αστική αποζημίωση.

Τέλος επιτηδεύματος: Η Ε.Ο.Ο. με προσφυγή της προς το ΣτΕ ζητά την ακύρωση του τέλους επιτηδεύματος που ορίζει ο Ν. 3986/11.

ΑΠΥ: Επειδή προέκυψε θέμα αποδείξεων παροχής υπηρεσιών ενημερώνουμε ότι η ΠΟΛ.280/26/10/87 που έχει εκδώσει το Υπ. Οικονομικών εξακολουθεί να ισχύει. Την εσωκλείουμε για την ενημέρωση σας.

ΕΟΠΥΥ: Ανυποχώρητη  θέση μας, η ένταξη της Οδοντιατρικής στον ΕΟΠΥΥ με κατά πράξη αμοιβή, ελεύθερη επιλογή γιατρού, αφού αναγνωριστεί η κοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων της Ε.Ο.Ο. και αν χρειαστεί ηλεκτρονική αναγραφή αυτών. Εφ΄όσον δεν βρεθεί τρόπος υπογραφής συμβάσεων που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές να συνεχιστεί η υποβολή της δαπάνης από τον ασθενή όπως το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα. Η αναφορά μας στο άρθρο 12 του κανονισμού παροχών ΦΕΚ 2456/3/11/11 δεν μας ικανοποιεί, διότι δεν ξεδιαλύνει τα πράγματα , δεν υπάρχει κονδύλιο για την Οδοντιατρική. Σύμφωνα με την Ε.Ο.Ο. οι προτάσεις εξεύρεσης λύσης αποδείχτηκαν ανεδαφικές- αστείες.

Ηλεκτρονική συνταγογράφιση : Με το με αριθ.πρωτ:124/5-1-12 έγγραφο του Υπ. Υγείας , η ηλεκτρονική συνταγογράφιση  είναι ο μόνος τρόπος πλέον συνταγογράφισης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ-ΟΠΑΔ-ΟΓΑ). Έτσι σε όλους τους ασκούντες το επάγγελμα οδοντιάτρους, δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, αφού προηγουμένως πιστοποιηθείς το σύστημα. Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΑ-ΔΕΗ-Τράπεζες-ΟΤΕ- και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία),συνεχίζει το προηγούμενο καθεστώς. Περιμένομε περαιτέρω διαδικαστικές διευκρινήσεις για την πιστοποίηση, από την Ε.Ο.Ο.

Ιστοσελίδα Ο.Σ.Η.: Από την ιστοσελίδα μας θα ενημερωθείτε για:

-Καταβολή εισφορών ΤΣΑΥ.

-Ηλεκτρονική υποβολή Κ.Ε.Σ. και Δ.Π.Υ.

-Νέες Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΤΑΑ-ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

-Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών

-Αγωγή Στοματικής Υγείας

Πρόγραμμα προαγωγής Στοματικής Υγείας: Δηλώστε την εθελοντική συμμετοχή σας σύντομα στο Σύλλογο.

Αγ. Αντύπας: Προαιρετική καταβολή χρημάτων για την αποπεράτωση του ναού, στον τραπεζικό λογ/σμό: Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα 745060.

Ετήσια εισφορά: Η εισφορά προς το Σύλλογο είναι 170€ και εξοφλείται χωρίς προσαύξηση, μέχρι 31/3/2012.

 Συνάδελφοι, η επικοινωνία διαμέσου της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας, κρίνεται απαραίτητη για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για να ενημερωθείτε αλλά και να την εμπλουτίσετε με τις υποδείξεις σας.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Ο.Σ.Η. δίνοντας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) επώνυμο και όνομα για να λαμβάνετε άμεσα, τα ηλεκτρονικά ενημερωτικά  δελτία.

 

 

                                Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                               Για το Δ.Σ.

 

  Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γ. Γραμματέας

 

Χαρίτος Σταμάτης                                                               Τρούλη Καλλιόπη

 

 

Συνημμένα:ΠΟΛ.280/26.10.1987

Μοιραστείτε