Rapid test σε ασθενείς οδοντιατρείων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι οδοντίατροι αντιδρούν στην υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις νέες οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα Κ.Υ.Α. (Δ1α-ΓΠ.οικ.55400-2021ΦΕΚ Β 4206-12.9.2021) και αφορούν μεταξύ άλλων και την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα, εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι επί δεκαοχτώ μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς.

Για το λόγο αυτό τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθιστούν σαφές ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.

Ο υπουργός υγείας από την πλευρά του σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Δεβλιώτη, τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιο Υφαντή και τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς Μιχάλη Αγρανιώτη, συμφώνησε με το δίκαιο αίτημά τους και εξέφρασε την πρόθεση να υπάρξει άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ με νέα απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Ο κ. Δεβλιώτης, με αφορμή το μείζον θέμα που προέκυψε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε από τον υπουργό Υγείας να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για τροποποίηση της ΚΥΑ» και πρόσθεσε ότι «όλοι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας είμαστε ενωμένοι». «Το γεγονός ότι το εν λόγω ψήφισμα υπογράφηκε σχεδόν από όλους τους προέδρους των οδοντιατρικών συλλόγων της χώρας είναι μία μεγάλη συσπειρωτική κίνηση και «νίκη» του κλάδου μας, ο οποίος μόνο ενωμένος μπορεί να στήσει ανάχωμα απέναντι στις αδικίες και τα «χτυπήματα» που δεχόμαστε» κατέληξε ο κ. Δεβλιώτης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΔΕΒΛΙΩΤΗΣ
Η Γενική Γραμματέας: ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ


Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Αρ. Πρωτ. 1671 Φ 45,
Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Αξιότιμο κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Υπουργό Υγείας

Αξιότιμη κ. Μίνα Γκάγκα
Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Ψήφισμα για την άμεση τροποποίηση της Κ.Υ.Α. Δ1α-ΓΠ.οικ.55400-2021ΦΕΚ Β 4206-12.9.2021

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Αν. Υπουργέ,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για τις νέες οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα Κ.Υ.Α. και αφορούν στην προσέλευση ασθενών σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές Π.Φ.Υ.

Οφείλουμε πρωτίστως να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα που ανέκυψαν με την έναρξη της πανδημίας που σχετίζονται με τον οδοντιατρικό Κλάδο και ειδικότερα με τις δράσεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο οδοντιατρικός κλάδος είναι εναρμονισμένος τόσο με τα εθνικά όσο και τα διεθνή πρότυπα που ορίζουν μετρά και πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς της SARS CoV 2 λοίμωξης.

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω :

  • Έχουμε εκδώσει πέντε (5) εγχειρίδια με τα οποία ενημερώνονται οι συνάδελφοί μας για τα επικροτούντο πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης COVID-19 στους χώρους παροχής οδοντιατρικής φροντίδας.
  • Έχουμε διοργανώσει πολύωρα διαδικτυακά σεμινάρια με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνάδελφων μας σε θέματα ελέγχου διασποράς λοιμώξεων και συγκεκριμένα επί της λοίμωξης COVID-19.
  • Έχουμε ομόφωνα στηρίξει, οργανώσει και συντονίσει την προετοιμασία των συνάδελφων μας για τη συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και η επιτυχία αυτή αντανακλάται στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων οδοντίατρων και φοιτητών των οδοντιατρικών Σχολών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

  • Έχουμε επωμιστεί ένα τεράστιο οικονομικό κόστος στα Οδοντιατρεία που σχετίζεται με την αγορά μεγάλου φάσματος απολυμαντικών υλικών και αναλωσίμων ατομικής προστασίας.
  • Έχουμε τροποποιήσει ριζικά τα ωράρια λειτουργίας των Οδοντιατρείων καθώς επίσης και την ττληθυσμιακή προσέλευση σε αυτά, με αραίωση των προγραμματισμένων συνεδριών και αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους αναμονής, ακόμα και για τα πολυοδοντιατρεία και γενικά τους χώρους που λειτουργούν περισσότεροι του ενός Οδοντίατροι.

Κάποια από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς. Επί δεκαοχτώ μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς.

Όπως γνωρίζετε, στη χώρα μας οι οδοντιατρικοί ασθενείς επωμίζονται στο ακέραιο την οποία οδοντιατρική δαπάνη, λόγω πλήρους ανυπαρξίας εθνικού προγραμματισμού για θέματα Στοματικής Υγείας, γεγονός μοναδικό και πρωτόγνωρο για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Για όλα τα παραπάνω:

Θεωρούμε αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των οδοντιατρείων, της προσφοράς τους στη Δημόσια υγεία και της φροντίδας της στοματικής υγείας των πολιτών, την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς τους σε προαιρετική, κατά την κρίση του επεμβαίνοντος οδοντιάτρου.

Αιτούμαστε για ακόμη μία φορά την ένταξη οδοντιάτρου με επαγγελματική, ακαδημαϊκή και συγγραφική εμπειρία στο χώρο του ελέγχου διασποράς λοιμώξεων στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων υγειονομικών και συγκεκριμένα την ένταξη του κ. Ιωάννη Τζούτζα Καθηγητή Οδοντικής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, Αντιπροέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Προέδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (Council of European Dentists) για την Ασφάλεια Ασθενών/Ελέγχου Λοιμώξεων/Διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της Κ.Υ.Α. ως έχει, θα δημιουργήσει σειρά προβληματισμών και αμφισβητήσεων, που θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΔΕΒΛΙΩΤΗΣ
Η Γενική Γραμματέας: ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ

Το παραπάνω ψήφισμα συνυπογράφουν οι εξής Πρόεδροι Οδοντιατρικών Συλλόγων:


Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Αρ. Πρωτ, 1696 Φ 43 ,  Αθήνα. 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς τους
Οδοντιατρικούς Συλλόγους

ΘΕΜΑ:   ΕΓΚΥΓΚΛΙΟΣ- Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των οδοντιατρείων, 9ος 2021

Αγαπητή/τέ Πρόεδρε,

Μετά τις συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας (συν 1,2) σας αποστέλλουμε νέες οδηγίες επί της λειτουργίας των οδοντιατρείου.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας κ. ΑΘ. Πλεΰρη, ότι Θα υιοθετηθούν σε επόμενη ΚΥΑ:

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ:

  1. Συνοδός ασθενή, όταν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος.
  2. Αν δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.
  3. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά.
  4. Ανεμβολίαστοι ασθενείς προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος.
  5. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, Θα προσέρχονται με ττν εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα.

Είναι σημαντική η τήρηση των οδηγιών της ΕΟΟ καθώς και ο έλεγχος των πιοτοποιητικών των εμβολιασμένων, προκειμένου να προστατεύσουμε την Δημόσια Υγεία.

Μοιραστείτε