Λεύκανση δοντιών

Τι είναι η λεύκανση των δοντιών

Λεύκανση είναι η διαδικασία με την οποία βελτιώνεται το χρώμα των δυσχρωμικών δοντιών.

δόντια χρώμα

Με ποιους τρόπους γίνεται λεύκανση;

Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο, στο σπίτι, ή με συνδυασμό των 2 παραπάνω τρόπων.

λευκανση
πριν και μετά τη λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση στο ιατρείο μπορεί να γίνει με έναν λευκαντικό παράγοντα, που εφαρμόζεται για 15΄με 30΄ για κάθε οδοντικό τόξο. Επειδή ο λευκαντικός παράγοντας είναι ερεθιστικός για τους μαλακούς ιστούς, ο οδοντίατρος φροντίζει να τους προστατέψει κατάλληλα.

Συνήθως χρησιμοποιείται και μια φωτεινή πηγή ενέργειας για να ενισχυθεί η δράση του λευκαντικού παράγοντα (π.χ. συσκευές φωτοπολυμερισμού, laser ή πλάσμα).

νάρθηκας για λεύκανση στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι απαιτεί την κατασκευή ειδικού νάρθηκα. Ο ασθενής τοποθετεί μέσα σ’ αυτόν τον λευκαντικό παράγοντα και τον εφαρμόζει στα δόντια κατά τη διάρκεια της νύκτας ή της ημέρας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο οδοντίατρος καθορίζει πόσο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επίσης υπάρχουν και προϊόντα λεύκανσης που διατίθενται στο εμπόριο. Γι’ αυτά τα σκευάσματα καλό θα ήταν να ζητείται η γνώμη του οδοντιάτρου.

Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος λεύκανσης;

Την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου λεύκανσης θα την καθορίσει ο οδοντίατρος. Αυτός θα λάβει υπόψη του, τον τύπο της δυσχρωμίας των δοντιών καθώς και το χρονικό διάστημα που ο ασθενής πρέπει να διαθέσει.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης;

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης έχει να κάνει μα την συχνότητα κατανάλωσης χρωστικών ουσιών, (π.χ. καπνός, κόκκινο κρασί, καφές, τσάι).

Η διατήρηση όμως του αποτελέσματος μπορεί να επιτευχθεί με επανάληψη της λεύκανσης με μια από της προαναφερθείσες μεθόδους για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Το χρονικό αυτό διάστημα θα το καθορίσει ο οδοντίατρος.

Μπορεί να λευκανθεί ένα απονευρωμένο δόντι που έχει γίνει δυσχρωμικό;

Ένα απονευρωμένο δόντι που έχει γίνει δυσχρωμικό (έχει αλλάξει το χρώμα του) μπορεί να λευκανθεί σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία: ο οδοντίατρος κάνει διάνοιξη του δοντιού, τοποθετεί τον λευκαντικό παράγοντα μέσα στο δόντι και το αφήνει για μερικές μέρες.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει η λεύκανση;

Η διαδικασία της λεύκανσης απαιτεί υγιή δόντια και ούλα.

Δε συνιστάται σε άτομα κάτω των 18 ετών, σε άτομα που έχουν στο στόμα τους τερηδονισμένα δόντια, φλεγμονές των ούλων.

Οι προσθετικές εργασίες δεν είναι δυνατόν να λευκανθούν με αυτή τη διαδικασία.

Μοιραστείτε