Οδοντική Προσθετική

Στεφάνες, Γέφυρες, Οψεις Πορσελάνης, Μερικές Οδοντοστοιχίες

Τι είναι η στεφάνη;

στεφάνη σε δόντι

Η στεφάνη (λέγεται και θήκη ή κούπα) είναι μια κατασκευή που αγκαλιάζει το δόντι από όλες τις πλευρές του. Προκειμένου να κατασκευαστεί μια στεφάνη πρέπει να τροχίσουμε την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού αφαιρώντας οδοντική ουσία.

Ένας τρόπος κατασκευής μίας στεφάνης είναι από μέταλλο και πορσελάνη. Το μέταλλο αποτελεί τον σκελετό της στεφάνης και βρίσκεται εσωτερικά χωρίς να είναι εμφανές. Η πορσελάνη χτίζεται στην εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου και έχει το χρώμα των διπλανών δοντιών έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα με αυτά.

Παραλλαγές στεφανών είναι αυτές που αντί πορσελάνης έχουν ακρυλικό στην εξωτερική τους επιφάνεια, καθώς και αυτές που είναι κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από πορσελάνη. Οι στεφάνες συγκολλώνται στα δόντια με ειδικές κονίες (κόλλες) και δεν μπορούν να αφαιρεθούν παρά μονάχα από τον οδοντίατρο. (εικόνα 1).

Τι είναι η γέφυρα;

γέφυρα οδοντιατρική δόντια

Όταν ένα ή περισσότερα δόντια λείπουν από το στόμα, τότε μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό που υπάρχει φτιάχνοντας μια γέφυρα ή οποία στηρίζεται στα δόντια εκατέρωθεν του κενού. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να τροχίσουμε δύο ή περισσότερα από τα παρακείμενα δόντια (δόντια στηρίγματα).

Τα υλικά κατασκευής της γέφυρας είναι όμοια με εκείνα των στεφανών. Οι γέφυρες όπως και οι στεφάνες συγκολλώνται στα δόντια με ειδικές κονίες (κόλλες) και δεν μπορούν να αφαιρεθούν παρά μονάχα από τον οδοντίατρο (εικόνα 2)

Τι είναι η όψη πορσελάνης;

Η όψη πορσελάνης είναι μια λεπτή «φλούδα» κατασκευασμένη από πορσελάνη που συγκολλάται στην εξωτερική επιφάνεια των μπροστινών κυρίως δοντιών. Η πορσελάνη αυτή είναι φτιαγμένη σε χρώμα που να ταιριάζει με τα υπόλοιπα δόντια.

Όψεις πορσελάνης τοποθετούμε για να διευθετήσουμε ανατομικά και αισθητικά τα δόντια που δεν έχουν ανάγκη μεγάλης υποστήριξης της αντοχής τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών πρέπει να τροχιστεί πριν την κατασκευή της όψης έτσι ώστε αυτή να μπορεί να έχει το σωστό σχήμα. Η κατασκευή αυτή γενικά απαιτεί πολύ μικρή αφαίρεση οδοντικών ιστών.

Τι είναι η μερική οδοντοστοιχία;

μερική οδοντοστοιχία

Η μερική οδοντοστοιχία είναι μια κινητή προσθετική εργασία που χρησιμεύει στην αναπλήρωση συνήθως πολλών δοντιών που λείπουν.

Αποτελείται από δύο μέρη ενωμένα μεταξύ τους. Το ένα είναι ο μεταλλικός σκελετός που βρίσκεται εσωτερικά και το άλλο το ακρυλικό τμήμα με τα δόντια. Ο τύπος αυτός οδοντοστοιχίας έχει ενσωματωμένα ειδικά μεταλλικά άγκιστρα που χρησιμεύουν στο να «αγκαλιάζουν» συγκεκριμένα εναπομείνοντα δόντια και να συγκρατούν έτσι την οδοντοστοιχία στην λειτουργική της θέση.

Ο όγκος και οι διαστάσεις των μερικών οδοντοστοιχιών ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών που θέλουμε να αναπληρώσουμε.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται από τον ασθενή για την καθημερινή στοματική υγιεινή (εικόνα 3).

Μοιραστείτε